Work has ground to halt on Beckhams' £6m country mansion 

With seven different mechanical diggers standing abandoned and builders downing tools on an estate churned into a mud bath, this is the David and Victoria Beckham's new £6 million country pile, months behind schedule after ongoing rows with council planning bosses.

Work has moved at a snail's pace on Cotswolds triple-barn conversion all year after elaborate plans were blocked by planning officers and new ones were drawn up only to be bound up in bureaucratic red tape.

The couple and their four children had hoped to move into the nine-bedroom home, this summer but have instead spent recent weeks at their home in Los Angeles and now may not move in for the remainder of the year.

Work has moved at a snail's pace on Cotswolds triple-barn conversion all year after elaborate plans were blocked by planning officers and new ones were drawn up only to be bound up in beaurocratic red tape

Work has moved at a snail's pace on Cotswolds triple-barn conversion all year after elaborate plans were blocked by planning officers and new ones were drawn up only to be bound up in beaurocratic red tape

The couple and their four children had hoped to move into the nine-bedroom home, this summer but have instead spent recent weeks at their home in Los Angeles and now may not move in for the remainder of the year

The couple and their four children had hoped to move into the nine-bedroom home, this summer but have instead spent recent weeks at their home in Los Angeles and now may not move in for the remainder of the year

David and Victoria Beckham bought the home in the Cotswolds from landowner Nicholas Johnston, who is an old Etonian friend of David Cameron

The couple and their four children had hoped to move into the nine-bedroom home, this summer but have instead spent recent weeks at their home in Los Angeles and now may not move in for the remainder of the year

David and Victoria Beckham bought the home in the Cotswolds from landowner Nicholas Johnston, who is an old Etonian friend of David Cameron

These are first aerial shots of the house, which was bought in the new year from landowner Nicholas Johnston, an Old Etonian friend of David Cameron.

The triple-barn is joined at its north end by two glass-walled walkways - called 'Link Pavilions' in plans - to make the shape of a capital letter 'E'.

The shape of the triple barn allows for two eighty-feet-wide square courtyards within - one to the east and the ther to the west.

Architects seem to have gone to extraordinary lengths to persuade council planners that their plans do not adversely affect the environment.

The triple-barn is joined at its north end by two glass-walled walkways - called 'Link Pavilions' in plans - to make the shape of a capital letter 'E'

The triple-barn is joined at its north end by two glass-walled walkways - called 'Link Pavilions' in plans - to make the shape of a capital letter 'E'

The Beckhams have employed top-end gardeners to design an English country garden surrounding the house - at vast expense - with a mixture of bought-in mature trees, plants and shrubs fitting in character with the local environment

The Beckhams have employed top-end gardeners to design an English country garden surrounding the house - at vast expense - with a mixture of bought-in mature trees, plants and shrubs fitting in character with the local environment

The Beckhams had been desperate for a huge swimming pool but have had to settle for proposing a 'natural swimming pond' within one of the courtyards so that it is not visible from the public road running nearby.

Similarly they wanted an elaborate outside seating and partying area in the other courtyard but have had to instead propose a 'temporary' 10-feet-wide wooden pergola which can be removed when necessary.

The Beckhams have also employed top-end gardeners to design an English country garden surrounding the house - at vast expense - with a mixture of bought-in mature trees, plants and shrubs fitting in character with the local environment.

The list of shipped in mature trees has is costing thousands of pounds and includes 23 evergreen oaks, seven white oaks, eight cherry trees, a plum tree, nine apple trees, three holly trees, nine witch hazels and a maple.

Within the eastern courtyard, a trendy 'natural swimming pond' is awaiting council approval to be sunk into the ground.

The couple have paid a fortune to design an English country garden with a mixture of bought-in mature trees, plants and shrubs fitting in character with the local environment

The couple have paid a fortune to design an English country garden with a mixture of bought-in mature trees, plants and shrubs fitting in character with the local environment

Until the council gives final approval for the lavish plans on the site, the numerous diggers remain at a virtual standstill

Until the council gives final approval for the lavish plans on the site, the numerous diggers remain at a virtual standstill

It is also not a very long drive from Soho Farmhouse, the exclusive members' country club where Prince Harry took Meghan Markle for a romantic break

It is also not a very long drive from Soho Farmhouse, the exclusive members' country club where Prince Harry took Meghan Markle for a romantic break

At the moment and for the past few months, this area has just been a vast expanse of mud, as pictures show.

The proposed pool measures 41 feet by 24 feet and is just 4'7' inches deep meaning David himself, who measures 5'11' will only be able to be covered in water up to his chest when standing on the bottom. It certainly will not be deep enough to dive into.

The natural pool is chemical free, using a natural bio-filtration system consisting of mains water phosphorous pre-treatment. All equipment is contained in an equipment room under the tallet steps on the gable end of the east wing.

Architects have apparently been bending over backwards to win approval from council planners as the construction of the pergola in the west courtyard seems to show.

In the East Courtyard, it is proposed that the timber pergola will be constructed within the west courtyard formed between the newly reconstructed north wing and link pavilion, and the grade II listed central wing.

This simple timber structure measuring approximately 43 feet by 10 feet will provide support for climbing plants and provide shade for an outdoor seating area.

Architects seem at pains to clarify that: 'The structure is lightweight and can easily be removed in the future and as such could be considered to be reversible. The proposed pergola is freestanding is not connected to the listed buildings or rely on support from them in any way.'

Until the council gives final approval, the diggers remain at a virtual standstill.

The architect's proposal seems almost desperate in its efforts to persuade council planners to agree.

The architect's summary to planners reads: 'The proposed development does not alter the historic fabric of the listed building in any way. The proposed landscape scheme is less formal than the current approved and part implemented scheme, and more sympathetic to the heritage of (the original house), and as such provides a modest enhancement of the setting of the listed building.

In June of this year, the Beckhams applied to West Oxfordshire District Council for permission to make more changes to their original scheme, including changing the tiles on the roof and details of windows

In June of this year, the Beckhams applied to West Oxfordshire District Council for permission to make more changes to their original scheme, including changing the tiles on the roof and details of windows

David and Victoria Beckham are currently living in Los Angeles while they wait for their lavish new Cotswolds home to be completed

In conclusion, the architect states: 'The proposed development is of high quality design, materials and layout appropriate to the location and setting adjacent to the grade II listed Park Farm Barn. Both the proposed new outbuilding and driveway are well screened by the proposed site-wide landscaping scheme, mitigating any harmful visual impact on the wider landscape and setting. 

'As the landscaping matures the visual impact will be significantly reduced. It is hoped that West Oxfordshire District Council Officers will be able to support the proposed development. I look forward to receiving the application acknowledgement shortly and trust the allocated case officer will not hesitate to contact me should there be any queries regarding the proposal.'

In addition, in June of this year, the Beckhams applied to West Oxfordshire District Council for permission to make more changes to their original scheme, including changing the tiles on the roof and details of windows.

The application

read more from dailymail.....

Get the latest news delivered to your inbox

Follow us on social media networks

PREV GM is selling a $5,000 electric car in China
NEXT Prince Charles salutes Passchendaele heroes